Błonnik

Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w każdej zdrowej diecie. Można go znaleźć w roślinach w postaci owoców, warzyw i nasion, orzechów. Błonnik nie dostarcza nam żadnych kalorii, nie jest on trawiony. Dlaczego jest więc tak ważny?
Błonnik dodaje objętości do tego co jemy w diecie. Pomaga w trawieniu bo dzięki niemu resztki pokarmów łatwiej i szybciej przesuwają się przez jelita. Poza tym błonnik jest w stanie wiązać ze sobą różne niezdrowe substancje, które dzięki temu nie trafiają do krwi a są z nim razem wydalane. Błonnik także pozytywnie wpływa na ściany jelit i może zapobiec wystąpieniu raka jelita grubego.

błonnik

Rekomendowana dzienna dawka błonnika

Dorośli i młodzież powinni spożywać od 20 do 35 gram błonnika dziennie. Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę należy jeść świeże owoce, warzywa, pełne ziarna, płatki i orzechy. Jeśli więc twoja dieta jest uboga w te produkty na pewno masz niedobór błonnika. Zacznij powoli zwiększać ilość warzyw i owoców w swojej diecie. Pij dużo wody bo przyspiesza ona przesuwanie się błonnika przez układ pokarmowy.

Nie obieraj owoców i warzyw ze skórek (np: jabłka) bo to właśnie skórki mają dużą ilość błonnika. Nie ma znaczenia czy będziesz spożywać warzywa gotowane, czy smażone błonnik w nich zawarty tak samo pozytywnie wpłynie na twój organizm.

Rodzaje błonnika

Są dwa rodzaje błonnika:
- rozpuszczalny
- nierozpuszczalny

Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie i zmienia się w postać przypominającą żel, dzięki czemu może przyklejać do siebie różne szkodliwe tłuste substancje, które nie trafiły jeszcze do krwi. To właśnie on jest znany z właściwości obniżających poziom złego cholesterolu we krwi. Można go znaleźć w otrębach, nasionach, orzechach, fasoli, grochu oraz w niektórych owocach i warzywach, Więcej o rozpuszczalnym błonniku dowiesz się tutaj: błonnik rozpuszczalny.

Błonnik nierozpuszczalny z kolei nie rozpuszcza się w ogóle, ale za to ma właściwości przyspieszające przesuwanie się resztek trawienia przez jelita. Można go znaleźć głównie w warzywach i pełnych ziarnach. Więcej na jego temat przeczytasz tu: błonnik nierozpuszczalny .

Wady błonnika

Oczywiście błonnik nie ma tylko i wyłącznie zalet. Jedzenie dużej jego ilości może prowadzić do dokuczliwych wzdęć i skurczów brzucha. Dodatkowo zbyt dużo błonnika może także zmniejszać absorpcję kluczowych minerałów jak żelazo, cynk, magnez czy wapno. Jak ze wszystkim należy zachować umiar i starać się nie przekraczać rekomendowanej dziennej dawki błonnika.