Dieta śródziemnomorska

Ile diet faktycznie jest smacznych? Niewiele, ale dieta śródziemnomorska jest wyjątkowo bogata w smaki a przy tym może nam pomóc zapobiec chorobom serca, układu krwionośnego i oczywiście pomóc schudnąć. Ostatnie badania pokazały, że stosując dietę śródziemnomorską przez 3 miesiące można zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 15%. Wynika to ze znacznego zmniejszenia poziomu złego cholesterolu LDL przez ten okres.
Czym jest dieta śródziemnomorska?

Nazwa wywodzi się oczywiście z regionu, z którego pochodzi a więc z krajów nad morzem śródziemnym. Obywatele krajów śródziemnomorskich nie mają problemu z nudnym jedzeniem, kuchnia z tych regionów jest najlepsza w Europie, a statystycznie rzecz biorąc rzadziej chorują oni na serce, są mniej otyli, rzadziej chorują na cukrzycę i raka.

dieta śródziemnomorska

Co można jeść?

Tradycyjna dieta śródziemnomorska zakłada spożycie produktów z pełnego ziarna (chleb, makaron pełnoziarnisty) oraz dużych ilości warzyw i owoców, ziół, ryb, drobiu a także produktów mlecznych jak mleko, jogurty i sery. Ryby i drób powinny być jedzone znacznie częściej niż czerwone mięso jak wieprzowina i wołowina, które powinno się jeść maksymalnie raz w tygodniu.

Nie dozwolone są z kolei tłuszcze jak masło, margaryny oraz długotrwałe smażenie na oleju. Natomiast zdrowe nienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego są jak najbardziej wskazane i zawierają oliwę z oliwek, awokado, orzechy, oliwki.

Nie należy jednak przesadzać z ilością orzechów bo są one bardzo kaloryczne, wystarczy garść dziennie.

Cukry proste, przetworzone słodycze jak ciastka, ciasta, pączki, czy lody nie powinny być spożywane. Zamiast tego można jeść dużo owoców oraz miód.

Dieta śródziemnomorska zachęca do picia czerwonego wina w ilościach 1 lampki dziennie. Stwierdzono pozytywny związek między piciem małej ilości czerwonego wina a zdrowiem serca. Otóż czerwone wino zawiera wiele antyutleniaczy ze skóry i nasion winogron.

Pokarmy z diety śródziemnomorskiej

Nie musisz mieszkać we Włoszech, Francji czy Hiszpanii aby korzystać z zalet diety śródziemnomorskiej. Oczywiste jest, że dostęp do niektórych produktów jest utrudniony, zwłaszcza w okresie zimowym. Nie należy się jednak poddawać. To co możesz w łatwy sposób zrobić to jeść dużo więcej warzyw i owoców niż normalnie, zamienić produkty z przetworzonej białej mąki na te z pełnego ziarna, jeść sporo orzechów, zamienić mięso czerwone na drób i ryby. Zamiast tradycyjnych olei i tłuszczy zacznij używać oliwy z oliwek, która co prawda jest sporo droższa, ale jest dla naszego organizmu dużo zdrowsza i zawiera spore ilości zdrowych tłuszczy nienasyconych. Nie zapomnij o piciu wody, należy pić do 2l wody dziennie.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: jogurt naturalny i sok z pomarańczy
Przekąska: świeży owoc, jogurt z rodzynkami
Obiad: kurczak z grilla z warzywami
Przekąska: garść migdałów
Kolacja: sałatka z tuńczyka

Przykładowy przepis

Sałatka feta z bakłażanem

Składniki
- bakłażan
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 100g greckiej fety
- 100g pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 czerwony pieprz
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia

Rozgrzej piekarnik do 135 stopni. Włóż bakłażan do brytfanny i zrób w nim kilka otworów. Obracaj go co 5 minut, aż skórka będzie lekko zwęglona a bakłażan dobrze upieczony. Następnie przenieś go do naczynia, aby ostygł. Następnie pokrój go w kawałki i dolej soku z cytryny do miski. W kolejnym kroku dodaj oliwę, fetę, cebulę i resztę składników. Wymieszaj wszystko dokładnie a na koniec dodaj trochę fety na górę sałatki. Podawaj wraz z pieczywem pełnoziarnistym.

Podsumowanie

Eksperci i badania pokazują związek między jedzeniem a stanem naszego serca. Dieta śródziemnomorska nie tylko poprawi kondycję twego serca, sprawi że zrzucisz parę kilogramów, ale może się okazać sposobem na życie.