Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Są pokarmy, które powodują szybki wzrost poziomów cukru we krwi. O tym jak bardzo mówi indeks glikemiczny. Kategoryzuje on węglowodany w zależności od tego jak wpływają one na stężenie cukru.
Indeks glikemiczny zawiera się w skali od 0 do 100. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to te, które mają indeks ponad 70. Pokarmy z tej grupy zwiększają gwałtownie poziom cukru we krwi. Produkty o średnim indeksie to te zawierające się pomiędzy 60-70, poniżej 55 mówimy o pokarmach o niskim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny jest używany w wielu dietach jak np: dieta Montignaca. Wynika to z faktu, że wolniejsze uwalnianie się glukozy z trawionych pokarmów jest korzystne przy odchudzaniu. Nie występują wówczas nagłe napady głodu, organizm powoli dostaje cały czas odpowiednią dawkę energii.

pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Ziarna:
- Ziarna pszenicy 40
- Parzony ryż 48
- Żyto 33
- Kasza perłowa 25
- wszystkie otręby 41

Owoce:
- Jabłka 37
- Awokado 42
- Banany 53
- Wiśnie 20
- Kiwi 50
- Pomarańcze 40
- Brzoskwinia 41
- Suszone morele 30
- Grejpfruty 23
- Winogrona 44
- Gruszka 35
- Śliwka 36

Warzywa:
- Szparagi 15
- Brokuły 14
- Cukinia 15
- Fasola gotowana 38
- Słodki ziemniak 52
- Seler 15
- Kapusta 10
- Bakłażan 13
- Pomidory 12
- Szpinak 14
- Zielony groszek 15

Inne:
- Jogurt naturalny
- Mleko
- Orzeszki ziemne
- Mleko sojowe
- Sok jabłkowy
- Sok pomarańczowy
- Makarony

To były najpopularniejsze przykłady pokarmów o niskim indeksie glikemicznym.