Pokarmy spalające tłuszcz

Otyłość to poważny problem wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Jedynym sposobem walki z otyłością jest obniżenie ilości spożywanych kalorii oraz regularne ćwiczenia. Tylko kombinacja ćwiczeń i zdrowego jedzenia może dać oczekiwane efekty. Produkty spalające tłuszcz same niestety nie pozwolą ci schudnąć, nie ma magicznego sposobu na odchudzanie. Mogą ci on jednak w tym procesie nieco pomóc.
Czym są pokarmy spalające tłuszcz tzw. termogeniki?

Są to pokarmy mające pewne właściwości pozwalające na szybsze spalanie tłuszczu, przyspieszające metabolizm organizmu. Do spalaczy tłuszczu można także zaliczyć pokarmy, których spalenie kosztuje więcej energii niż ich wartość energetyczna. Tego typu pokarmy mają także właściwości zmniejszające nasz apetyt, przez co zmniejszają szanse spożycia niezdrowego jedzenia. Warto więc włączyć do naszej codziennej diety kilka pokarmów spalających tłuszcz.

pokarmy spalające tłuszcz

Przykłady pokarmów spalających tłuszcz

Jajka: bogate źródło białka. Oczywiście w przypadku jajek należy uważać z ich ilością, z powodu wysokiego cholesterolu. Można jednak tego uniknąć pozbywając się żółtka i spożywając jedynie białko jajka. Jajka są także bogate w witaminę B12, która pomaga w rozbijaniu komórek tłuszczowych.

Chude mięso: zawiera dużo białka, podobnie jak jajka. Proteiny spalają tłuszcz ponieważ ich trawienie wymaga dużej energii, przez co metabolizm automatycznie jest pobudzany. Poza tym proteiny to główny budulec mięśni, które są energochłonne, przez co spalają dużo kalorii. Najlepsze mięso to oczywiście drób i ryby.

Grejpfrut: to bogate źródło witaminy C i potasu. Ma właściwości spalające tłuszcz, rozcieńczające cholesterol. Wpływają korzystnie na poziom insuliny w organizmie. Przy stosowaniu lekarstw spożycie grejpfrutów może negatywnie wpływać na kurację, dlatego w przypadku leczenia warto skonsultować to z lekarzem.

Owsianka: bogata w błonnik, który nie jest trawiony a wypełnia nasz żołądek, dając uczucie sytości.

Oliwa z oliwek: zawiera "dobre" nienasycone tłuszcze. Oliwa z oliwek wspomaga spalanie tłuszczy oraz wpływa korzystnie na cholesterol.

Warzywa bogate w błonnik: warzywa należą do grupy spalaczy tłuszczu, ze względu na to, że zawierają dużo błonnika, długo się trawią i są niskokaloryczne. Oczywiście nie wszystkie warzywa. Można tu wymienić szparagi, brokuły, kapustę, fasolę.

Owoce bogate w witaminę C: owoce jak cytryna, grejpfrut. Grejpfrut zawiera pektynę, która wspomaga rozbijanie tłuszczu.

Ostra papryka: ostre papryczki, czy pieprz zwiększają metabolizm, przez co przyspieszają spalanie tłuszczu.

Woda: woda pomaga usuwać z organizmu wszelkie toksyny oraz zwiększa poziom metabolizmu. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, bo może się to okazać szkodliwe. Najlepiej pić do 2l wody dziennie.

Zielona herbata: kofeina zawarta w zielonej herbacie jest naturalnym stymulantem zwiększającym metabolizm. Według niektórych badań picie 5 filiżanek herbaty dziennie może spalić do 80 kalorii.

Jogurty naturalne: te z niską zawartością tłuszczy zawierają proteiny i wapno. Pozytywnie wpływają na nasz metabolizm.