Węglowodany

Czym są węglowodany? Z czego się składają? Dlaczego są ważne dla naszego organizmu? Dowiedz się więcej poniżej.
Nasze ciało potrzebuje ciągłej dostawy wartości energetycznych dla prawidłowego rozwoju. Węglowodany, tłuszcze i białko to najważniejsze komponenty jedzenia niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Trafiają one do naszego organizmu wraz z pokarmem, który codziennie spożywamy. Niedobór lub nadmiar, któregoś z nich może powodować szereg problemów zdrowotnych. W poniższym tekście zajmiemy się węglowodanami, które są głównym źródłem energii dla naszego organizmu.

Węglowodany proste i złożone

Czym są węglowodany?

To klasa związków chemicznych, które można znaleźć w żywych organizmach. Są głównym źródłem energii dla naszego ciała i w łatwy sposób mogą być rozbite do postaci glukozy, która następnie trafia do krwi. Glukoza trafia do różnych części ciała i staje się głównym paliwem napędzającym różne czynności organizmu.

Z czego się składają węglowodany?

Głównym składnikiem jest węgiel, woda i tlen a ogólna chemiczna formuła to Cm(H2O)n. Węglowodany składają się z z cukrów, skrobi i celulozy. Cukier, sacharydy to główna jednostka węglowodanów. Podczas procesu trawienia, metabolizmu, węglowodany są rozbijane do podstawowej jednostki, czyli do cukru, który następnie trafia do krwi i jest używany przez komórki jako źródło energii do wykonywania różnych czynności.

Jak dzielimy węglowodany?

Podział węglowodanów jest prosty i dzielimy je na węglowodany proste i złożone.

Węglowodany proste to te składające się głównie z jednostek cukru i w zależności od tego ile ich zawierają zwane są monosacharydami lub disacharydami. Monosacharydy to cukry jak glukoza, fruktoza. Disacharydy składają się przynajmniej z dwóch jednostek cukrów, połączonych ze sobą. Przykłady to laktoza, maltoza. Więcej o węglowodanach prostych dowiesz się tutaj: węglowodany proste.

Węglowodany złożone to długie łańcuchy złożone z prostych cukrów, połączone ze sobą wiązaniami kowalencyjnymi. Dzięki swej złożoności są one dłużej trawione ponieważ muszą zostać rozbite do postaci cukrów prostych. Dzięki temu cukier wolniej trafia do naszej krwi, nie ma nagłych skoków poziomu cukru. Więcej o węglowodanach złożonych dowiesz się tutaj: węglowodany złożone.

Po co nam węglowodany?

Jak już wcześniej było wspomniane to główne źródło energii dla naszego organizmu, to paliwo dla naszego ciała. Węglowodany są rozbijane aż do glukozy, która jest paliwem dla naszych codziennych czynności. Nadmiar glukozy, jeśli energia nie jest potrzebna, jest odkładany w wątrobie i mięśniach w formie glikogenu. Glikogen jest wykorzystywany do wytworzenia energii kiedy poziom cukru we krwi jest niski. Jeśli ciało nie ma zapasów glikogenu a w krwi jest za mało cukru to energia będzie czerpana kosztem białka występującego w mięśniach, krótko mówiąc spalane są wówczas mięśnie.

Węglowodany biorą poza tym udział w syntezie lipidów i niektórych koenzymów. Biorą ważną rolę w metabolizmie aminokwasów.