Witamina C

Witamina C zwana kwasem askorbinowym bierze udział w wielu istotnych procesach biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka.
Witamina C bierze udział w procesach metabolicznych a ponieważ nasz organizm nie może jej samemu syntetyzować musi ona pochodzić z pożywienia, które codziennie spożywamy. Witamina C jest witaminą rozpuszczalna w wodzie i działa jako kofaktor enzymów w syntezie kolagenu. Jej niedobór może prowadzić do stanów chorobowych, z których najbardziej znany jest szkorbut.

witamina C

Właściwości witaminy C

Jak już wcześniej było wspomniane, witamina C działa jako kofaktor enzymów w syntezie kolagenu. Kolagen to włókniste białko (skleroproteiny) tkanki łącznej, takich jak, ścięgna, kości, chrząstki, mięśnie i naczynia krwionośne. Witamina C odgrywa istotną rolę w procesie gojenia się ran oraz przy produkcji neuroprzekaźników noradrenaliny i serotoniny, które są potrzebne przy tworzeniu karnityny, która z kolei jest kluczowa w przypadku transportu tłuszczy do mitochondriów. Wszystko to pomaga wątrobie w metabolizmie cholesterolu do postali kwasów żółciowych a tym samym zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych.

Jednak kwas askorbinowy jest bardziej znany powszechnie ze swoich właściwości anty-utleniających, dzięki którym pomaga walczyć z wolnymi rodnikami. Witamina C pozwala chronić kwasy nukleinowe, a także węglowodany, tłuszcze i białka przed wpływem wolnych rodników. Wzmacnia także system odpornościowy organizmu, dzięki czemu organizm lepiej zwalcza bakterii i wirusy.

Zalety witaminy C

Antyutleniacz - owoce cytrusowe zawierają dużo witaminy C dzięki czemu mają właściwości anty-utleniające, przez co niszczą wolne rodniki, będące rezultatem metabolizmu, które w innym wypadku niszczyłyby komórki organizmu.

Zapobiega przeziębieniom - zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia i infekcji.

Poprawia kondycję systemu odpornościowego - krwinki białe we krwi są odpowiedzialne za ochronę naszego ciała przed bakteriami. Do poprawnego funkcjonowania wymagają one wysokich poziomów witaminy C. Jej niedobór powoduje osłabienie systemu i większą podatność na choroby.

Tworzenie kolagenu - witamina C pomaga w syntezie kolagenu, który jest kluczowy dla kondycji naszej skóry oraz tkanek łącznych, jak mięśnie, ścięgna itd.

Zapobiega szkorbutowi - czyli chorobie wielonarządowej, która wywołana jest niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu. Objawy choroby można zaobserwować głównie w tkance łącznej.

Podsumowanie

Witamina C ma bardzo wiele pozytywnych właściwości i jej niedobór może nam poważnie zaszkodzić. Należy pamiętać jednak, że nie można także przesadzać w drugą stronę i że jej nadmiar może nam także zaszkodzić. Jej nadmiar może prowadzić do mdłości, wymiotów czy biegunki, która może prowadzić do odwodnienia. Z innych efektów ubocznych można wymienić bóle brzucha, stały ból głowy.