Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 30, 2019 in Zdrowie i medycyna |

Warzywa wzdymające. Które produkty powodują wzdęcia – potrawy wzdymające.

Wzdęcia są problemem wielu osób, dlatego warto wiedzieć jakie produkty wzdymające najgorzej wpływają na nasz dyskomfort odczuwany z dietami i ograniczyć, bądź całkowicie wyeliminować ich spożycie. Pamiętajmy, że szybkie jedzenie również sprzyja powstawaniu wzdęć.

produkty wzdymające – które to

Lista jest szeroka, ale produkty wzdymające najbardziej to przede wszystkim rośliny strączkowe. Do tego napoje gazowane, czy mleko i wszelkiego rodzaju nabiał również mogą powodować wzdęcia. Pamiętajmy więc, by wyeliminować ze swojej diety wszelkie potrawy wzdymające, które nam nie służą.

potrawy wzdymające – czego nie jeść


Należy ograniczyć spożywanie potraw, które nasilają wzdęcia. Z pewnością zaliczy się do nich grochówka, bo po jej zjedzeniu mamy nadęty brzuch jeszcze przez kilka godzin. Do tego nie jedzmy tłustych potraw oraz owoców po posiłku, zamiast między nimi.

Warzywa wzdymające


Istnieją również warzywa wzdymające, które powodują dyskomfort. Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe oraz inne jak kalafior, czy seler. Do wzdymających warzyw strączkowych zaliczymy ciecierzycę, czy groch.