Błonnik rozpuszczalny w wodzie. Rodzaje błonnika pokarmowego – błonnik rozpuszczalny źródła
Błonnik pokarmowy, nazywany także włóknem pokarmowym czy po prostu błonnikiem to pozostałości po komórkach roślinnych, które nie ulegają trawieniu w układzie pokarmowym człowieka, jednak mają ogromy wpływ na jego funkcjonowanie. Nie tylko poprawia oraz usprawnia pracę jelit, ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową oraz zwiększa zawartość treści pokarmowej, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie a błonnik nierozpuszczalny
Błonnik podzielić można na błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz błonnik nie ulegający rozpuszczeniu. Zarówno jeden, jak i drugi rodzaj błonnika ma ogromne znaczenie dla zdrowia, prawidłowego trawienia oraz profilaktyki przed takimi chorobami, jak cukrzyca, otyłość czy częste zaparcia.
Błonnik nierozpuszczalny i błonnik rozpuszczalny źródła
Błonnik nierozpuszczalny znajduje się w skórze oraz nasionach roślin, natomiast błonnik rozpuszczalny źródła ma w owocowym i warzywnym miąższu. Z tego powodu owoce przed zjedzeniem należy umyć, ale nie obierać ze skóry, ponieważ nie dostarczamy w ten sposób cennego błonnika.
Najnowsze komentarze