Dieta dla astmatyka – co jeść, aby łagodzić skutki astmy?
Astma jest chorobą, która zazwyczaj objawia się problemami oddechowymi, sapaniem lub uczuciem duszności w klatce piersiowej. Mogą to być objawy alergiczne, które powodują podrażnienie rurek oskrzelowych przez alergeny takie jak dym, perfumy, czy kurz. Ale może to nastąpić również po wysiłku fizycznym, który występuje szczególnie u osób wrażliwych. Palący, osoby starsze i z problemami alergicznymi są zatem bardziej podatne i wrażliwe na tę chorobę.
Nowoczesna medycyna oferuje w tym celu dużą liczbę zabiegów. Istnieją jednak pewne rodzaje żywności lub roślin, które można po prostu włączyć do codziennej diety, aby zapobiec objawom w naturalny sposób.
Co to jest astma?
Samo słowo wywodzi się z starożytnej greki i dosłownie znaczy Astma oznacza „trudne oddychanie”. Jest to zatem choroba dotykająca drogi oddechowe. Charakteryzuje się on kilkoma mechanizmami, niekoniecznie powiązanymi ze sobą.
- zapalenie tkanki łącznej w rurkach oskrzelowych;
- niedrożność rurek oskrzelowych spowodowana utrwaleniem neurotransmitera zwanego również acetylocholiną;
- zwiększone wydzielanie śluzu zlokalizowane w drogach oddechowych;
- skurcze oskrzeli i mięśni oddechowych spowodowany elementem alergennym.
Istnieje wiele przyczyn astmy. Alergeny lub zanieczyszczenia mają istotny wpływ na wystąpienie tej choroby. Predyspozycja genetyczna jest również możliwa, chociaż żadne badania nie były w stanie tego formalnie wykazać. Palenie tytoniu sprzyja rozwojowi choroby. Dotyczy to również biernych palaczy.
Inne czynniki, które mogą ułatwić pojawienie się tej choroby:
- alergeny takie jak roztocza kurzu czy pyłki;
- nieprawidłowe ćwiczenia fizyczne;
- zanieczyszczenie elementów zewnętrznych: spaliny, aerozole;
- niektóre leki, takie jak aspiryna lub niesteroidowe leki przeciwzapalne;
- stres;
- alergia na niektóre pokarmy.
Dieta przy astmie oskrzelowej – jakie jedzenie wybrać?
Lukrecja.
Lukrecja i jej właściwości łagodzące pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych i zmniejszaniu reakcji alergicznych. Zalecany jest również przy suchym kaszlu i zapaleniu dróg oddechowych. Jej właściwości ułatwiają odkrztuszanie, tj. odrzucanie śluzu, który zatyka rurki oskrzelowe przez usta. Stosuje się go jako napar do picia jako herbatę ziołową.
Lipa.
Lipa ma właściwości antyskurczowe i kojące. Ograniczą one skurcze oskrzeli, czyli nagłe i mimowolne skurcze mięśni oddechowych.
Imbir.
Posiadając właściwości przeciwzapalne i relaksujące, imbir pomaga zmniejszyć stan zapalny w drogach oddechowych. Jego właściwości rozluźniające służą również do łagodzenia mięśni, co ma pozytywny wpływ na astmę. Mieszany z miodem i cytryną, środek ten jest skuteczny w zmniejszaniu ataków duszności. Napar z imbiru również pomaga zapobiegać chorobie, choć wolniej, ale również bardzo skutecznie.
Cebula.
Cebula, dzięki wysokiej zawartości błonnika, może być skutecznym środkiem na astmę. Istotnie, służą one do stymulacji mikrobioty jelitowej, co pomaga złagodzić objawy choroby. Ponadto, siarka w cebuli jest doskonała do łagodzenia stanów zapalnych. Zjedzone na surowo, mogą oczyścić drogi oddechowe i pozwolić lepiej oddychać.
Banany.
Potas i magnez są skutecznymi środkami przeciwdziałającymi objawom astmy. Dlatego też lekarze w nowoczesnej medycynie często podają chorym wodorowęglan potasu i magnez jako napar. Tak więc dieta bogata w minerały może być bardzo przydatna w przypadku problemów z oddychaniem. Owoce takie jak banany, warzywa, ryby i czekolada są złotymi kopalniami magnezu i potasu.
Regularne ich spożywanie może pomóc astmatykom zmniejszyć objawy.
Cytryna.
Osoby cierpiące na astmę często mają niedobór witaminy C. Cytryna, która jest bardzo bogata w witaminę C i antyoksydanty, pomaga uzupełnić ten niedobór. W ten sposób może uspokoić objawy choroby.
Wystarczy dodać sok z pół cytryny do szklanki letniej wody i pić go regularnie. Inne wysokowitaminowe owoce, takie jak pomarańcze, papaja lub truskawki, mogą również dostarczać organizmowi potrzebnego poziomu witaminy C.
Łosoś.
Łosoś jest rybą bardzo bogatą w kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. Kwasy tłuszczowe są znane ze swojej zdolności do oczyszczania dróg oddechowych, ale także do łagodzenia stanów zapalnych.
Optymalizacja spożycia omega-3 pozwoli na przywrócenie poziomu kwasów tłuszczowych w organizmie, co będzie miało bezpośredni wpływ na objawy astmy. W ten sposób omega-3s może pomóc płucom i drogom oddechowym lepiej tolerować czynniki drażniące. Oprócz łososia, wszystkie tłuste ryby, takie jak sardynki, śledź, dorsz czy pstrąg, mogą również zmniejszyć objawy astmy.
Należy pamiętać, że te pokarmy nie są lekarstwem ani cudownym lekarstwem na astmę. Ale bardzo dobrze pasuje do codziennej diety, aby zapobiec ryzyku astmy, lub złagodzić objawy. Jeśli masz pewne objawy lub jeśli masz astmę w przeszłości, lekarz będzie najlepszym źródłem porad i wskazówek.
Najnowsze komentarze