Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 13, 2020 in Dieta |

Najzdrowsze kasze – które warto jeść?

Kasze przez większość osób traktowane są jako zdrowszy zamiennik innych źródeł węglowodanów: ziemniaków, ryżu czy makaronu. Jednak każda z kasz ma inne właściwości, inaczej wpływ na zdrowie i charakteryzuje się innym składem. Przedstawiamy 4 najbardziej popularne rodzaje kaszy oraz ich właściwości zdrowotne!

1. Kasza gryczana

Palona kasza gryczana często wykorzystywana jest jako dodatek do gęstych, aromatycznych sosów mięsnych. Zawiera dużą ilość witaminy C odpowiedzialnej za zdrowie układu krwionośnego oraz wiele witamin z grupy B, które są niezwykle ważne dla układu nerwowego. Dodatkowo kasza gryczana to świetne źródło żelaza, magnezu i fosforu. Jeśli nie przepadasz za specyficznym smakiem gryki, możesz wypróbować przepis na kotlety mielone z kaszy i kiełbasy, które przypasują nawet największym niejadkom.

2. Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to świetne źródło witaminy E czyli tzw. „witaminy młodości”, która opóźnia procesy starzenia się skóry i minimalizuje ryzyko powstawania przedwczesnych zmarszczek. Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Substancje zawarte w kaszy jęczmiennej pozytywnie wpływają na obniżenie cukru we krwi, przez co jej regularne spożywanie polecane jest diabetykom.

3. Kasza jaglana

Kasza jaglana jest lekkostrawna, przez co często wykorzystywana jest w diecie osób borykającymi się z różnymi chorobami trawiennymi i żołądkowymi. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz witaminę E. Dodatkowo znajduje się w niej krzem, który wpływa m.in. na kondycję skóry i włosów, poprawia stan kości i stawów oraz pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

4. Amarantus

Amarantus to coraz bardziej popularny rodzaj kaszy, który nie zawiera glutenu, przez co chętnie wykorzystywany jest przez osoby chore na celiakię. Amarantus jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu witamin, m.in. witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny w diecie kobiet spodziewających się dziecka.