Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym.
Pieczone bataty są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przyrządzone z boczkiem i sosem czosnkowym, stanowią wyraziste i smakowite danie, idealne na każdą porę roku. Dowiedz się, jak zrobić pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym!
Składniki, których potrzebujesz to:
- 3 dorodne bataty
- 10 centymetrowy pasek boczku
- 1 pęczek szczypiorku
Do sosu czosnkowego potrzebujesz:
- 1 duży jogurt typu greckiego
- trzy ząbki czosnku, jeśli chcesz możesz użyć jednego dużego lub dwóch małych
- zioła prowansalskie, lub inne, które preferujesz oraz sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj starannie bataty pod bieżącą wodą i ponakłuwaj je.
- Zawiń bataty w folie aluminiową i włóż do wysokiej i wąskiej blaszki. Następnie zalej je do połowy wysokości ciepłą wodą.
- Piecz bataty około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni. Możesz w międzyczasie sprawdzić, czy są gotowe. Nakłuj je wykałaczką. Jeśli są miękkie, możesz rozwinąć je z folii i dopiec jeszcze kilka minut, aby skórka była przyrumieniona.
- Podczas pieczenia batatów, pokrój w drobną kostkę boczek i wrzuć na patelnię, żeby się przesmażyły.
- Gorące bataty wyciągnij z piekarnika i przekrój na pół. Chwyć dwa końce palcami, aby utworzyć kształt łódki.
- Do środka włóż zarumieniony boczek i drobno posiekany szczypiorek.
Sos czosnkowy:
- Umyj i drobno posiekaj ząbki czosnku.
- Posiekany czosnek wymieszaj z jogurtem typu greckiego.
- Kiedy dokładnie wymieszasz czosnek i jogurt, dodaj ziół prowansalskich oraz pieprz i sól.
Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym – jak podawać?
Kiedy bataty się pieką, możesz w międzyczasie przygotować sos czosnkowy i wstawić do lodówki. Bataty należy podawać na gorąco, dlatego lepiej jest, aby sos był już gotowy w momencie, gdy bataty się dopiekają. Do sosu możesz dodać też świeżych ziół doniczkowych lub majeranku. Do takiego dania wspaniale smakuje szklanka zimnego piwa, która neutralizuje nieco ostry, wyrazisty smak dania.
Najnowsze komentarze