Karmienie piersią i jego wpływ na rozwój dziecka.
Dla noworodka i niemowlaka nie ma lepszego pokarmu, który zawiera więcej substancji odżywczych i przeciwciał niż mleko matki.
Dlaczego warto karmić piersią? Zalet jest naprawdę całe mnóstwo.
Mleko mamy zdrowsze.
Karmienie piersią to naturalny sposób karmienia dziecka, przynosi ono same korzyści dziecku i mamie. Dla dziecka mleko mamy jest lekkostrawne, bo trawi się od 1,5 – 2 godzin. Ponadto dzieci karmione piersią rzadziej chorują, ich odporność jest lepsza, w przyszłości rzadziej ulegają nadwadze, otyłości czy cukrzycy.
Zaletą dla karmiącej mamy jest zbudowanie z dzieckiem silnej więzi, dodatkowo lepiej ona znosi połóg, jak również poprzez karmienie szybciej znikają nagromadzone w ciąży nadprogramowe kilogramy. Mama karmiąca w przyszłości jest mniej obciążona ryzykiem, iż zachoruje na raka jajnika lub piersi, a poza tym mleko mamy nic nie kosztuje – pozwala więc na oszczędności w tej kwestii.
Z czego składa się mleko mamy?
Mleko kobiety karmiącej piersią idealnie dopasowuje się początkowo do noworodka, a potem niemowlęcia, wielokrotnie zmienia się wtedy, kiedy dziecko rośnie. Zaspokaja równocześnie głód i pragnienie.
W skład mleka mamy wchodzi przede wszystkim woda, cukry, tłuszcze, wapń, białko, witaminy, mikroelementy oraz ciała odpornościowe, czyli immunoglobuliny.
Pomimo zaawansowanych technologii nie udało się jak do tej pory sztucznie otrzymać tak doskonałej mieszanki.
Jak często i do kiedy karmić piersią?
Według Światowej Organizacji Zdrowia dziecko powinno być karmione naturalnie od narodzin do 6. miesiąca życia. Później można zacząć rozszerzać dietę dziecka z uwzględnieniem jednak tego, że karmienie piersią powinno być kontynuowane do ok. 2 roku życia.
W okresie noworodkowym i niemowlęcym karmienie powinno być na żądanie, w ciągu doby konieczne jest minimum osiem karmień. W nocy konieczne są 1 – 2 karmienia.
Jest to żywienie mające decydujący wpływ na rozwój dziecka, a jego efekty będą dostrzegane przez całe życie.
Najnowsze komentarze