Najzdrowsze nalewki – lecznicze właściwości alkoholu
Domowe nalewki od wieków wykorzystywane były w leczeniu różnych dolegliwości. Niektóre z nich świetnie łagodziły problemy żołądkowe i trawienne, inne zaś stosowane były do nacierania bolących partii ciała. Mocny alkohol w połączeniu z wyciągami roślinnymi sprawia, że wiele z objawów różnych schorzeń możemy skutecznie łagodzić, a nawet leczyć, w warunkach domowych. Oto 4 nalewki, które warto mieć w swojej spiżarce!
1. Nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa świetnie sprawdza się w łagodzeniu różnych dolegliwości pokarmowych. Odrobinę alkoholu stosuje się w przypadku wystąpienia wzdęć i gazów, wymiotów, biegunek i bólów w obrębie jamy brzusznej. Doskonale oczyszcza układ pokarmowy, ma również niezwykle ważne zastosowanie w przypadku wystąpienia grypy żołądkowej.
W leczeniu grypy żołądkowej poleca się wypijać 2-3 małe kieliszki (ok. 25ml) nalewki orzechowej dziennie, aż do ustąpienia objawów.
2. Nalewka bursztynowa
Wśród wielu przepisów na nalewki dużą popularnością cieszą się nalewki bursztynowe. Żywicę do ich produkcji możemy zakupić w niemal każdym sklepie z pamiątkami na polskim wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Nalewka z bursztynu ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, podobnie jak orzechówka stosowana jest przede wszystkim w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Alkohol można również stosować zewnętrznie w celu łagodzenia skutków poparzeń oraz w leczeniu bólu układu kostnego.
3. Nalewka z dzikiej róży
Koneserzy pysznych, słodko-kwaśnych alkoholi z pewnością zachwycą się nalewką z dzikiej róży, która ma zdecydowanie łagodniejszy i przyjemniejszy smak niż nalewki orzechowe i bursztynowe. Dzika róża to świetne źródło witaminy c, dzięki czemu odrobinę alkoholu zaleca się spożywać w sezonie zimowych i jesiennych przeziębień. Nalewka z dzikiej róży świetnie wzmacnia odporność, wykazuje również doskonałe działanie na cerę (m.in. łagodzi podrażnienia i wzmacnia naczynia krwionośne). Niewielkie ilości nalewki sprawdzą się w łagodzeniu objawów niektórych chorób nerek i układu moczowego.
4. Nalewka z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu cenione są przede wszystkim ze względu na ogromną zawartość witaminy C. Nalewka bzowa ma specyficzny, lekko cierpki smak z wyczuwalną, kwaskowatą nutą. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty. Nalewka z czarnego bzu wykorzystywana jest w profilaktycznym zapobieganiu przeziębień: alkohol wzmacnia odporność, ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych i wspomaga pracę układu moczowego.
Najnowsze komentarze