Przepis na pyszne ciasto Kubanka: krok po kroku
Ciasto Kubanka: deserek, którym zachwycisz swoich gości
Ciasto Kubanka to wyjątkowy deser, który łączy w sobie trzy warstwy – kruchą spód, delikatny krem oraz puszystą piankę. Wszystko to przykryte jest chrupiącymi orzechami i kroplą miodu.
Oto przepis krok po kroku, który pozwoli na przygotowanie tego pysznego ciasta w zaciszu własnej kuchni.
Spód – kruchy, ale nie za bardzo
Najpierw należy przygotować spód. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:
- 180 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 żółtko.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i wymieszać.
- W środku utworzyć zagłębienie i dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę masło.
- Składniki zagnieść w jednolite ciasto.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć na minimum godzinę do lodówki.
- Po tym czasie, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
- Blachę posmarować masłem.
- Ciasto układać na blasze, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
Krem – gładki i puszysty
Gdy spód będzie się piekł, należy przygotować krem. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:
- 500 g twarogu,
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej.
- Twaróg przetrzeć przez sito.
- Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać.
- Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Gotowy krem wylać na upieczony spód.
Pianka – lekka jak piórko
Kolejnym krokiem jest przygotowanie pianki. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:
- 4 białka,
- 150 g cukru,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać cukier i kilkukrotnie ubić, aby cukier się rozpuścił.
- Wyłożona pianka na krem.
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i posypać nimi piankę.
- Całość skropić miodem.
Gotowe ciasto Kubanka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut, w zależności od indywidualnych preferencji dotyczących kruchości spodu.
Ciasto Kubanka to doskonały przysmak, który sprawi, że Twoi goście poczują się wyjątkowo. Pamiętaj, aby skrupulatnie przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania każdej z trzech warstw. Wszystko to, aby ostateczny efekt był perfekcyjny i zachwycił wszystkich smakoszy.
Najnowsze komentarze