Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on cze 4, 2021 in Dieta |

Zupa udon: tradycyjna japońska zupa z makaronem udon

Zupa Udon: Tradycyjna Japońska Zupa z Makaronem Udon

Zupa udon jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych dań japońskiej kuchni. To sycąca i aromatyczna zupa, która zawiera makaron udon – gruby i okrągły makaron zrobiony z mąki pszennej, soli i wody. Ta coraz bardziej popularna potrawa stała się znakiem rozpoznawczym japońskiej kuchni i teraz jest podawana na całym świecie.

  1. Historia
    Zupa udon ma swoje korzenie w Chinach, gdzie nazywana jest dandan mian. Jednakże po przypływie chińskiej kultury do Japonii w VIII wieku, przepis na zupę udon został przetworzony i dostosowany do japońskiego podniebienia. W okresie Edo (1603-1886), zupa udon była jednym z najpopularniejszych i najtańszych dań w różnych barach makaronowych, czyli udon-ya. Później, zupa udon stała się bardziej dostępna i aż do dzisiaj jest ulubioną potrawą rodzin japońskich.

  2. Składniki
    Do przygotowania zupy udon potrzebujemy:

  • Makaron udon
  • Bulion dashi (woda, kombu i katsuobushi)
  • Słodkie sos sojowy
  • Sake
  • Mirin (słodkie wino ryżowe)
  • Czosnek (umieszczony w oleju sezamowym)
  • Cebula zielona
  • Kawałki mięsa (opcjonalnie)
  • Warzywa (opcjonalnie)
  1. Przygotowanie
  • Gotujemy bulion dashi i dodajemy soję, sake i mirin.
  • Czosnek smażymy w oleju sezamowym i dodajemy do bulionu.
  • Doprowadzamy do wrzenia i ugotujemy makaron udon przez kilka minut.
  • Możemy dodać kawałki mięsa i warzywa, aby zupa była bardziej sycąca i smaczna.
  • Podajemy zupę udon z cebulą zieloną na wierzchu.
  1. Warianty
    Zupa udon może być przygotowana w różny sposób, aby zaspokoić gusta różnych osób. Oto niektóre warianty:
  • Kitsune udon – udon z kawałkami usmażonej słodkiej tofu.
  • Tempura udon – udon z tempurą (pokrojona i smażona mąka z dodatkiem krewetek, warzyw, itd.).
  • Chikara udon – udon podawany z kawałkami mięsa i dodatkowymi porcjami makaronu.
  1. Podsumowanie
    Zupa udon to jedna z najpopularniejszych potraw japońskiej kuchni. Ta aromatyczna i sycąca zupa z grubej mąki pszennej makaronu udon, słodkiego sosu sojowego, wina mirin i sake, po prostu jest przepyszna. Zupa udon jest idealna w zimne dni i jest idealna jako sposób na zaspokojenie głodu, a jednocześnie rozkoszowanie się przepyszną japońską kuchnią.