Zupa udon: tradycyjna japońska zupa z makaronem udon
Zupa Udon: Tradycyjna Japońska Zupa z Makaronem Udon
Zupa udon jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych dań japońskiej kuchni. To sycąca i aromatyczna zupa, która zawiera makaron udon – gruby i okrągły makaron zrobiony z mąki pszennej, soli i wody. Ta coraz bardziej popularna potrawa stała się znakiem rozpoznawczym japońskiej kuchni i teraz jest podawana na całym świecie.
-
Historia
Zupa udon ma swoje korzenie w Chinach, gdzie nazywana jest dandan mian. Jednakże po przypływie chińskiej kultury do Japonii w VIII wieku, przepis na zupę udon został przetworzony i dostosowany do japońskiego podniebienia. W okresie Edo (1603-1886), zupa udon była jednym z najpopularniejszych i najtańszych dań w różnych barach makaronowych, czyli udon-ya. Później, zupa udon stała się bardziej dostępna i aż do dzisiaj jest ulubioną potrawą rodzin japońskich. -
Składniki
Do przygotowania zupy udon potrzebujemy:
- Makaron udon
- Bulion dashi (woda, kombu i katsuobushi)
- Słodkie sos sojowy
- Sake
- Mirin (słodkie wino ryżowe)
- Czosnek (umieszczony w oleju sezamowym)
- Cebula zielona
- Kawałki mięsa (opcjonalnie)
- Warzywa (opcjonalnie)
- Przygotowanie
- Gotujemy bulion dashi i dodajemy soję, sake i mirin.
- Czosnek smażymy w oleju sezamowym i dodajemy do bulionu.
- Doprowadzamy do wrzenia i ugotujemy makaron udon przez kilka minut.
- Możemy dodać kawałki mięsa i warzywa, aby zupa była bardziej sycąca i smaczna.
- Podajemy zupę udon z cebulą zieloną na wierzchu.
- Warianty
Zupa udon może być przygotowana w różny sposób, aby zaspokoić gusta różnych osób. Oto niektóre warianty:
- Kitsune udon – udon z kawałkami usmażonej słodkiej tofu.
- Tempura udon – udon z tempurą (pokrojona i smażona mąka z dodatkiem krewetek, warzyw, itd.).
- Chikara udon – udon podawany z kawałkami mięsa i dodatkowymi porcjami makaronu.
- Podsumowanie
Zupa udon to jedna z najpopularniejszych potraw japońskiej kuchni. Ta aromatyczna i sycąca zupa z grubej mąki pszennej makaronu udon, słodkiego sosu sojowego, wina mirin i sake, po prostu jest przepyszna. Zupa udon jest idealna w zimne dni i jest idealna jako sposób na zaspokojenie głodu, a jednocześnie rozkoszowanie się przepyszną japońską kuchnią.
Najnowsze komentarze