Antyoksydanty w jedzeniu. Gdzie znaleźć przeciwutleniacze? Antyutleniacze w żywności
Antyoksydanty w jedzeniu
Antyoksydanty, zwane także antyutleniaczami czy przeciwutleniaczami to substancje, które zwalczają wolne rodniki, uszkadzające komórki naszego organizmu przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko chorób, m. in. układu krążenia czy nowotworów. Dodatkowo dla osób trenujących wolne rodniki prowadzić mogą do bólów mięśni, złego samopoczucia i zatrzymania płynów. Zastanawiasz się, w jakich produktach znajdują się antyoksydanty w jedzeniu?
Antyutleniacze w żywności
Antyutleniacze w żywności znajdziemy między innymi w warzywach i owocach (witamina C), w oleju słonecznikowym, w nasionach słonecznika, sezamie, migdałach, orzeszkach ziemnych, maśle orzechowym, awokado, w tłustych rybach i żółtku jaja (witamina E), w owocach, warzywach, herbacie, kawie, czerwonym winie, czosnku i cebuli (flawonoidy), w marchewce, czerwonej papryce, szpinaku, młodej kapuście, batatach, mango oraz suszonych morelach (beta-karoten), zbożach pełnoziarnistych, warzywach i mięsie (selen, miedź), w chlebie, makaronie pełnoziarnistym, zbożach, orzechach, nasionach i jajkach (cynk, mangan).
Najnowsze komentarze