Dieta bezglutenowa: Poradnik dla osób z nietolerancją glutenu
Dieta Bezglutenowa – Poradnik Dla Osób z Nietolerancją Glutenu
Wprowadzenie
Dieta bezglutenowa to sposób żywienia, który bardzo szybko zyskał dużą popularność. W przeciwieństwie do zwykłej diety, nie jest to jedynie kwestia odchudzania czy poprawy zdrowia, ale przede wszystkim zmiana stylu życia dla osób z nietolerancją glutenu. W artykule omówimy, jakie jest znaczenie glutenu i na czym polega nietolerancja, jakie produkty są bezglutenowe, a jakie powinny być wykluczone z diety oraz jakie korzyści płyną z wprowadzenia diety bezglutenowej.
Czym jest gluten i nietolerancja
Gluten to białko, które występuje w ziarnach zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia i owies. Elastyczna struktura glutenu nadaje ciastom i chlebom charakterystyczny kształt i sprężystość. Osoby z nietolerancją glutenu (celiakią) nie są w stanie trawić glutenu, co skutkuje rozmaitymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, a także innymi objawami, takimi jak skórne wysypki, problemy z koncentracją, drażliwość czy wypadanie włosów.
Co jeść, a co wykluczyć z diety
Dieta bezglutenowa wymaga wykluczenia spożywania produktów, w których znajduje się gluten. Są to przede wszystkim produkty wytwarzane z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, takie jak pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, a także różnego rodzaju przetworzone dania. Na szczęście na rynku jest coraz więcej produktów bezglutenowych, takich jak mąki alternatywne (np. z ryżu, gryki, tapioki), kasze, płatki, a nawet wina i piwa.
Korzyści płynące z wprowadzenia diety bezglutenowej
Wprowadzenie diety bezglutenowej przynosi wiele korzyści dla osób z nietolerancją glutenu. Przede wszystkim eliminacja glutenu z diety sprawia, że objawy nietolerancji ustępują, dzięki czemu osoba cierpiąca na celiakię czuje się lepiej i ma więcej energii. Dieta bezglutenowa może także pomóc osobom z chorobami autoimmunologicznymi lub alergiami pokarmowymi. W końcu, wiele produktów bezglutenowych ma mniejszą ilość kalorii i tłuszczów, co może pomóc w kontroli wagi i utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej.
Podsumowanie
Wprowadzenie diety bezglutenowej może stanowić znaczną zmianę w stylu życia dla osób z nietolerancją glutenu. Niemniej jednak, dzięki rosnącej popularności diety bezglutenowej, jest coraz więcej produktów bezglutenowych na rynku i łatwiej jest dostosować dietę do własnych potrzeb. Dlatego powinniśmy zachęcać osoby, które borykają się z nietolerancją glutenu, do zrobienia kroku w kierunku zdrowszego i bardziej przyjaznego dla siebie stylu życia.
Najnowsze komentarze