Łosoś wędzony – 3 przepisy idealne na maj
Łosoś to ryba o bardzo charakterystycznym smaku i kolorze. W wersji wędzonej wchodzi on w skład wielu potraw, od tych z kuchni azjatyckiej, aż po bardzo nowoczesne dania z wykorzystaniem ciekawych składników. Jakie przepisy sprawdzą się najlepiej w maju?
Wiosenna sałatka z łososiem
Wędzony łosoś komponuje się świetnie z wieloma warzywami, a także jajkiem. Idealnym pomysłem na maj jest sałatka zawierająca takie składniki, jak: pomidory, oliwki, czerwona cebula, bób, fasolka szparagowa, rukola i ziemniaki. Całość można doprawić sosem stworzonym z miodu, musztardy, soku z cytryny oraz soli. Jeśli lubisz zadziwiać swoich gości, istnieje jeszcze jeden, ciekawy składnik, który może zastąpić rukolą. Mowa tu, o liściach mniszka lekarskiego kwitnącego właśnie w maju. Kwiat ten jest w całości jadalny, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę.
Jeśli szukasz innych, nietypowych przepisów na łososia w wiosennym wydaniu, zajrzyj tutaj: http://mowisalmon.pl/przepisy.
Łosoś wędzony, czyli ponadczasowe sushi
Łosoś wędzony na zimno lub ciepło może wchodzić w skład sushi. Do przygotowania takiego dania konieczne jest zakupienie specjalnego ryżu, płatków nori, octu ryżowego, ogórka i awokado. Jako dodatki idealnie posłuży wasabi, sos sojowy i azjatycki, marynowany imbir. W takiej formie łosoś zasmakuje wszystkim miłośnikom japońskiej kuchni, sprawdzając się świetnie zarówno jako danie główne, jak i przystawka. Więcej azjatyckich dań z tą kochaną przez miliony osób rybą znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.
Jajka faszerowane łososiem
Maj to czas krótko po świętach wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by również wtedy przygotować faszerowane jajka. Wystarczy ugotować je na twardo, wyjąć żółtka, a następnie wypełnić dołek łososiem wędzonym na zimno z cebulką, pieprzem i majonezem. Całość możesz wzbogacić także wyjętym żółtkiem, chyba że masz inny pomysł na wykorzystanie tego składnika. Zawiera ono naprawdę wiele witamin, dlatego nie warto go wyrzucać!
Najnowsze komentarze