Moringa – co to jest, właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Niewiele znana jeszcze kilka lat temu moringa była uważana za przydatną w lecznictwie roślinę. Dopiero dogłębne badania laboratoryjne potwierdziły jej korzyści żywieniowe i wiele zalet dla naszego organizmu.
To sprawiło, że z „kopciuszka” stało się ono cudownym drzewem, które jest wykorzystywane przez organizacje pozarządowe do walki z niedożywieniem na świecie. Od tego czasu drzewo to znalazło swoje miejsce w krajach zachodnich, jest bardzo poszukiwane ze względu na swoje walory odżywcze. Jego liście są bardzo znane w medycynie naturalnej.
Co to jest moringa?
Moringa, naukowo nazywana moringa oleifera, jest drzewem tropikalnym z monotypowej rodziny moringaceae. Występuje w ciepłych krajach takich jak Indie, Afryka, Ameryka Południowa i Karaiby, gdzie jest uprawiana w domach. Warunki niezbędne do jego szybkiego wzrostu nie są zgodne z klimatem Zachodu.
Rzeczywiście, drzewo to zapewnia swoim mieszkańcom wiele usług. Może mierzyć do 10 metrów wysokości dzięki szybkiemu wzrostowi, który zapewnia cień do domów. Ponadto moringa jest odporna na suszę.
Moringa jako produkt żywnościowy.
Wszystkie części moringa są użyteczne dla zdrowej i bogatej w składniki odżywcze diety.
- Nasiona mają dużą ilość witaminy C i umiarkowaną zawartość witaminy B oraz pierwiastków śladowych. Są one również wykorzystywane do oczyszczania wody.
- Ze względu na wysoką zawartość polifenoli korzenie są stosowane jako przyprawa.
- Jego liście są najbogatsze w składniki odżywcze, składają się z 30% białka i 15% błonnika. Zawierają one również fitoskładniki, witaminy A, B, C i E, aminokwasy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo i wapń.
Spożywa się je na surowo lub po ugotowaniu, w zależności od regionu, w celu zapewnienia całego ich bogactwa żywieniowego. Te ostatnie są najbardziej znane w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej.
Moringa zastosowanie – Dlaczego moringa jest używana w tradycyjnej medycynie?
Liście moringa są szeroko stosowane w medycynie ajurwedyjskiej, ponieważ zgodnie z indyjskimi tradycjami mogą leczyć ponad 300 chorób.
Właściwości moringa.
- Bogata w antyoksydanty, chroni układ odpornościowy i pomaga regulować hormony.
- Jej właściwości są naukowo uznane i stosowane od wieków w medycynie ajurwedyjskiej jako pomoc w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, chorób układu krążenia i wielu innych dolegliwości.
- Ze względu na swoje liczne zalety moringa jest znana z tego, że leczy i łagodzi różne choroby. Znana jest również z bogactwa odżywczego pełnego witamin, minerałów, błonnika i białka.
Wartość odżywcza liści moringa.
Liście moringa są najczęściej stosowane na świecie. Suszony lub sproszkowany, jego wartości odżywcze są najbardziej kompletne z drzewa. Wreszcie, oferują one wysoką zawartość składników odżywczych dla kilku kalorii. Podsumowując, te wartości odżywcze dostarczają naszemu organizmowi wielu dobroczynnych wartości.
Korzystny wpływ na organizm.
W formie proszku liście moringa są najbardziej skoncentrowane w substancjach odżywczych i pozwalają lepiej zachować witaminy. Proszek moringa został stworzony przez organizacje pozarządowe, które używały go od około 30 lat do walki z niedożywieniem i niedoborami żywieniowymi. Umożliwiło to lepsze zaopatrzenie w składniki odżywcze diety matek i dzieci. Co więcej, można go dodawać do tradycyjnej kuchni jako przyprawę, podobnie jak spirulinę.
Ważne jest również, aby wiedzieć, że moringa pomaga utrzymać zdrowy organizm poprzez zwiększenie wydajności wątroby. Jego bogactwo w kwas kafeoilochinowy wspomaga trawienie i stymuluje żółć, co sprzyja eliminacji toksyn. To będzie dla ciebie sprzymierzeńcem podczas twojego leczenia detoksykacyjnego.
Istotne jest, aby mówić o jego zawartości białka, jedna czwarta masy czystego proszku Moringa składa się z białka. Są one wysokiej jakości, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Nie zapominając o zawartości kwasów tłuszczowych bogatych w omega 3 i mało omega 6, ta równowaga jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Co więcej, proszek zawiera więcej wapnia niż produkt mleczny. Wapń ten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm, ponieważ proszek Moringa ma niską zawartość szczawianów.
Jego bogactwo w antyoksydanty chroni nasz organizm przed starzeniem się komórek i różnymi innymi chorobami.
Moringa jest bardzo dobrym suplementem diety, który działa jako środek zmniejszający apetyt i pomaga zmniejszyć wchłanianie tłuszczu dzięki swoim błonnikom. Jego właściwości pobudzające sprzyjają trawieniu i funkcjonowaniu przemiany materii. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w brzuchu i pomaga w utrzymaniu zdrowej i zrównoważonej diety.
Sproszkowana moringa jest również bardzo dobrą maską do włosów. Dzięki swoim właściwościom wzmacniającym i nawilżającym może być stosowany na włosy osłabione, działa przeciw wypadaniu włosów i pielęgnuje je.
Moringa – Sposób użycia.
W formie sproszkowanej i pysznym, lekkim smaku szpinaku można dodać Moringę do różnych gorących lub zimnych napojów (herbaty, koktajli, soków owocowych, zup, itp.).
Dlatego idealna ilość to 2 do 4 łyżeczek proszku dziennie, czyli około 2,5 do 5 g. Na potrzeby żywieniowe można spożywać od 8 do 12 g dziennie. W razie wątpliwości należy zwrócić się o poradę do lekarza lub specjalisty ds. żywienia.
Moringa – przeciwwskazania.
Ze względu na swoje bogactwo w witaminę A, moringa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ale także dla osób ze skłonnościami do kamieni nerkowych i hipoglikemii.
Najnowsze komentarze