Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 4, 2021 in Dieta |

Przepis na pyszne ciasto Kubanka: krok po kroku

Ciasto Kubanka: deserek, którym zachwycisz swoich gości

Ciasto Kubanka to wyjątkowy deser, który łączy w sobie trzy warstwy – kruchą spód, delikatny krem oraz puszystą piankę. Wszystko to przykryte jest chrupiącymi orzechami i kroplą miodu.

Oto przepis krok po kroku, który pozwoli na przygotowanie tego pysznego ciasta w zaciszu własnej kuchni.

Spód – kruchy, ale nie za bardzo

Najpierw należy przygotować spód. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i wymieszać.
  2. W środku utworzyć zagłębienie i dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę masło.
  3. Składniki zagnieść w jednolite ciasto.
  4. Ciasto owinąć w folię i włożyć na minimum godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
  6. Blachę posmarować masłem.
  7. Ciasto układać na blasze, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.

Krem – gładki i puszysty

Gdy spód będzie się piekł, należy przygotować krem. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:

  • 500 g twarogu,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej.
  1. Twaróg przetrzeć przez sito.
  2. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać.
  3. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.
  4. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  5. Gotowy krem wylać na upieczony spód.

Pianka – lekka jak piórko

Kolejnym krokiem jest przygotowanie pianki. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:

  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu.
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać cukier i kilkukrotnie ubić, aby cukier się rozpuścił.
  3. Wyłożona pianka na krem.
  4. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i posypać nimi piankę.
  5. Całość skropić miodem.

Gotowe ciasto Kubanka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut, w zależności od indywidualnych preferencji dotyczących kruchości spodu.

Ciasto Kubanka to doskonały przysmak, który sprawi, że Twoi goście poczują się wyjątkowo. Pamiętaj, aby skrupulatnie przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania każdej z trzech warstw. Wszystko to, aby ostateczny efekt był perfekcyjny i zachwycił wszystkich smakoszy.