Walory smakowe pasty pistacjowej
Pistacje niezaprzeczalnie należą do jednych z najsmaczniejszych orzechów. Stanowią idealny dodatek do wielu dań. Miłośnicy maseł orzechowych na całym świecie szczególnie upodobali sobie pasty pistacjowe, które nadają się nie tylko do kanapek, lecz także do deserów i dań obiadowych. Niezwykłe walory smakowe pistacji sprawiają, że pasty weszły na stałe do codziennego menu wielu osób. W jaki sposób wykorzystywać pastę pistacjową w kuchni?
Gdzie rosną pistacje?
Małe orzeszki pistacji rosną na drzewach na pograniczu Azji Środkowej i Azji Mniejszej. Największe uprawy smakołyku znajdują się w Syrii, Afganistanie, Iraku, Turcji czy Kazachstanie. W Europie idealnym miejscem dla roślin są Grecja i Egipt, gdzie ze względu na odpowiedni klimat coraz częściej pojawiają się plantacje orzeszków. Drzewa pistacjowe mają od około 5 do 7 metrów wysokości. Popularne orzeszki to owoce roślin o dość specyficznej żółtawej oraz soczystej zielonkawej barwie. Pistacje stanowią idealny smakołyk na przekąskę. Wyrabia się z nich pasty o niezwykłych walorach smakowych i szerokim zastosowaniu.
Pasta pistacjowa – na słodko czy na słono?
Dużą zaletą past wykonanych z orzeszków pistacjowych jest możliwość wykorzystania do różnych dań. Pracownicy sklepu ze zdrową żywnością Nutura podpowiadają, jak używać produkt w kuchni:
Zdrowe pasty pistacjowe mogą być używane na wiele sposobów. Pasują do deserów, kanapek czy słonych dań mięsnych. To właśnie z past pistacjowych można przygotować wykwintne marynaty, sosy do sałatek czy dipy do warzyw i chipsów. Obecnie coraz częściej pistacje dodaje się do makaronów. Sosy z past pistacjowych warto wzbogacić o zioła, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Z pasatami idealnie komponuje się czosnek. Warto także dodać pastę pistacjową do deserów lodowych. Kilka kropel ulubionego likieru sprawią, że w prosty sposób można zaskoczyć gości przepyszną przekąską, która nie jest za słodka.
Czy pasty pistacjowe mają właściwości zdrowotne?
Pasta orzechowa z pistacji powinna stać się częścią codziennego menu nie tylko ze względu na niezaprzeczalne walory smakowe. Produkty te są źródłem wielu elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zdrowe pasty pistacjowe bez chemicznych dodatków czy białego cukru dostarczają białko i zdrowe tłuszcze. Pistacje zawierają bardzo dużo błonnika regulującego pracę układu trawienia i poprawiającego perystaltykę jelit. Pasty pistacjowe to źródło minerałów i witamin takich jak: żelazo, wapń czy magnez. Warto zatem włączyć produkty tego typu do swojej diety. Pozwalają zadbać o zdrowie i jednocześnie świetnie smakują, dając duże pole do popisu podczas przygotowania posiłków.
Najnowsze komentarze